Karlovačka banka najavila pripajanje Nava banke

Bez autora
May 02 2012

Karlovačka banka izvijestila je HNB, Hanfu i Zagrebačku burzu da je s Nava bankom potpisala pismo namjere o spajanju banaka pripajanjem Nave Karlovačkoj banci. Kapitalno povezivanje banaka izvest će se izdavanjem novih redovnih dionica Kabe s pravom glasa koje će pripasti dioničarima Nave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o kreditnim institucijama. Transakcija će početi novom dokapitalizacijom Kabe u iznosu od 40 milijuna kuna i trebala bi završiti nakon svih regulatornih odobrenja i nakon što pripajanje odobre glavne skupštine obiju banaka. Cijeli bi proces pripajanja trebao biti završen najkasnije do kraja ove godine, nakon čega će Nava banka i Karlovačka banka postati jedna pravna osoba.

Karlovačka banka najavila pripajanje Nava bankeKarlovačka banka izvijestila je HNB, Hanfu i Zagrebačku burzu da je s Nava bankom potpisala pismo namjere o spajanju banaka pripajanjem Nave Karlovačkoj banci.

Kapitalno povezivanje banaka izvest će se izdavanjem novih redovnih dionica Kabe s pravom glasa koje će pripasti dioničarima Nave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o kreditnim institucijama.

Transakcija će početi novom dokapitalizacijom Kabe u iznosu od 40 milijuna kuna i trebala bi završiti nakon svih regulatornih odobrenja i nakon što pripajanje odobre glavne skupštine obiju banaka. Cijeli bi proces pripajanja trebao biti završen najkasnije do kraja ove godine, nakon čega će Nava banka i Karlovačka banka postati jedna pravna osoba.

Cilj je ovog spajanja konsolidacija tržišnih pozicija dviju srodnih banaka. Kroz koncentraciju kapitala Kaba će, s pripojenom Navom predstavljati kapitalno respektabilniju banku u smislu snažnijeg tržišnog nastupa, kapitalne, organizacijske i kadrovske osposobljenosti za pružanje kompleksnih bankarskih proizvoda i usluga.

– Ovo će nam spajanje osigurati veću tržišnu efikasnost i uštede zbog veće koncentracije znanja, smanjenja dvostrukih funkcija, povećanja prihoda zbog jače kapitalne osnovice i snažnijeg nastupa na tržištu te povećanja produktivnosti kroz jačanje poslovnog odnosa i obujma razmjene proizvoda i usluga s klijentima. Sinergijski efekti  ogledat će se u poboljšanoj poslovnoj efikasnosti i profitabilnosti, smanjenom operativnom riziku, optimizaciji poslovnih procesa, a posebice u poboljšanjima u upravljanju likvidnošću i bilancom. Organizacijski, kadrovski i kapitalno osnaženi bit ćemo u mogućnosti klijentima i jedne i druge banke pružati još bolje, efikasnije i brojnije bankarske proizvode i usluge – rekao je Sandi Šola, predsjednik uprave Karlovačke banke.

Karlovačka banka preuzet će svih 25 zaposlenika Nave te poslovnicu u Zagrebu. Ime nove banke ostat će Karlovačka banka d.d., a sjedište će joj biti u Karlovcu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik